0 0 0 0 0 0
Alimento: Van de mengkeuken naar IT? Dat kan!
14. dec 2023.

Alimento: Van de mengkeuken naar IT? Dat kan!

image shape
14. dec 2023.
Alimento: Van de mengkeuken naar IT? Dat kan!

https://www.alimento.be/nl/voedingsbedrijven/van-de-mengkeuken-naar-it-dat-kan-

Van de mengkeuken naar IT? Dat kan!

Dat Kim’s Chocolates een lerende organisatie is, daar pochen ze graag mee. En terecht. Wil je er werken, dan is er één vereiste: motivatie. De rest leer je daar. Ook eigen personeel krijgt alle kansen, ook voor zij-instroming. Kijk maar naar bakker Dimitri die IT’er werd …

“Ik ben hier in 2002 als interim begonnen”, vangt Dimitri Schotmans aan. “Ik stond in de mengkeuken en gaandeweg ben ik doorgegroeid tot afdelingshoofd van de lijn en een deel van de productie.” Toen digitalisering op de werkvloer kwam piepen, ontkiemde Dimitri’s passie voor IT. Hij werd ingezet om op de vloer mee projecten op poten te zetten.

Dankzij aangepast werk aan boord blijven

“Van opleiding ben ik bakker-chocolatier. Dat is wat ik altijd heb gedaan”, vervolgt Dimitri. “Door heup- en rugproblemen werd werken alsmaar zwaarder. Dankzij die digitaliseringsprojecten kon ik deeltijds ander werk doen.” Toen kwam de donderslag bij heldere hemel. Na een ingreep kreeg Dimitri een totaalverbod van de dokters opgelegd. “Ik mocht geen dag langer meer langdurig op mijn benen staan. Als je dat hoort, dan stort je wereld in”, zucht Dimitri, “Ik dacht: wat nu?”

Carrièreswitch binnen eigen bedrijf

Kim’s Chocolates speelde hier snel op in door Dimitri een fulltime job als IT’er aan te bieden. Nooit zal hij vergeten hoe hard ze toen voor hem in de bres zijn gesprongen. “Dat je rust in een mensenleven kan brengen, dat is onbetaalbaar. Ik dacht dat ik na twintig jaar op mijn loopbaanteller op straat zou komen te staan. Maar kijk. Niets is minder waar. Ik sta nu mee aan het roer van een digitaliseringsproject waarbij de strategische visie voor de komende 15 à 20 jaar wordt uitgerold. Mijn nieuwe job zie ik me absoluut tot mijn 67ste doen.”

Kansen geven doet groeien

Van bakker naar IT’er, dat is geen evidente omschakeling. Dimitri: “Waar een wil is, is een weg. Informatica kwam in mijn bakkersopleiding nooit aan bod. Ja, als 16-jarige gast kocht ik losse onderdelen om zelf mijn desktop in elkaar te boksen. Maar dat is het zowat. Toen ik op IT begon, heb ik een cursus rond digitalisering en bedrijfsprocessen gevolgd. En de rest heb ik geleerd door het te doen. Door YouTube-filmpjes te bekijken. Door trial-and-error. Dat kan alleen als je ondersteund wordt en kansen krijgt.”

Eigen talent naar boven halen

“Ik mag mijn twee pollen kussen dat Kim’s Chocolates mij die kans heeft gegeven.” Toch is het een win-winverhaal. Dimitri: “Met het oog op verbetering nemen we nu elke fase van het productieproces strikt onder de loep. Maar als je iets nieuws wilt invoeren, dan moet je realistisch zijn. Iemand zoals ik, die er heeft gestaan, verstaat dat beter.” Hr-manager Anja Pelgrims kan dat alleen maar beamen: “Dimitri kan heel goed die vertaalslag naar de productievloer maken en weet daarom wat er digitaal nodig is. Iemand als hij zal je nooit op de arbeidsmarkt vinden.”

Passie primeert

“Motivatie, dat komt van twee kanten”, concludeert Dimitri. “Er wordt naar mij geluisterd en ik krijg veel appreciatie en waardering. Het is een plezier om hier te werken.” Dimitri is intussen al zeven jaar bediende. Maar een bakker met passie voor voeding zal hij altijd blijven. “Die kantooruren daar moet ik eigenlijk nog steeds aan wennen. Ik kom hier elke dag als een van de eersten aan … Deze morgen was dat om half vijf”, lacht Dimitri.

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze site te blijven bezoeken, accepteert u ons gebruik van cookies. Privacybeleid