Kim’s Chocolates groeit hard, maar blijft trouw aan één idee: topchocolade met respect voor mens en planeet. In Tienen draait de fabriek 24/7. 180 collega’s, 35 nationaliteiten, 15.000 ton chocolade per jaar. En bijna alles gaat de wereld rond.
Waarom tabletten de toekomst zijn
Kim’s stopte deze zomer met pralines. De markt krimpt. Jongere consumenten willen eenvoud, fun, inclusies. Tabletten met noten, karamel, fruit… Dat stuwt vandaag de groei.
Investeren om vooruit te gaan
Sinds 2018 kreeg de fabriek drie nieuwe lijnen. Samen 45 miljoen euro investering. De nieuwste lijn is bijna volledig gerobotiseerd. De volumes zijn gigantisch en blijven stijgen.
Duurzaamheid als reflex
Duurzaam was hier al normaal vóór het een buzzword werd. 4.000 zonnepanelen sinds 2007. Een eigen waterzuivering. En vanaf 2015 structureel verankerd via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen: van energie-efficiëntie tot welzijn op het werk. Dat leverde de titels SDG Pioneer en SDG Champion op.
Vooruitkijken in een uitdagende sector
Cacaoprijzen en klimaatdruk dagen iedereen uit. Daarom werkt Kim’s ook met alternatieven zoals ChoViva: een cacao-alternatief met vergelijkbare smaakbeleving en een veel kleinere ecologische voetafdruk. Het doel blijft simpel: genieten met zo weinig mogelijk last voor onze planeet.
Hoe een chocoladereep wordt gemaakt (in 8 stappen)- klik - [blz 34]
- vloeibare chocolade komt aan
- opslag in verwarmde silo’s
- gieten in mallen
- controle van uitzicht en gewicht
- verpakken
- volautomatische logistiek
- eigen waterzuivering
- productie van private label-chocolade voor meer dan 67 landen

Achter de schermen, een reportage van VOKA Ondernemen
https://www.voka.be/vlaams-brabant/publicaties/ondernemers-vlaams-brabant-2025-10]