HET VERHAAL
 VAN DE CACAOBOON

HET VERHAAL VAN DE CACAOBOON

 CACAO BOOM

De cacaoboom is een elegante, slanke boom die tot 10 meter hoog kan worden. Aangezien deze plant een voorkeur heeft voor warme en vochtige gebieden, vinden we hem voornamelijk terug op de evenaar. De vruchten van de cacaoboom zijn 15 tot 30cm lang en in iedere vrucht zitten ongeveer 30 tot 40 cacaobonen.

ALLES BEGINT BIJ DE OOGST

De cacaovruchten worden tweemaal per jaar geoogst. Dit gebeurt nog identiek aan de manier waarop cacao door de Azteken werd geoogst. De bomen zijn immers te fragiel voor machinale bewerking. De vruchten worden handmatig losgesneden met machetes (kapmessen). Vervolgens worden ze verzameld en opgehangen aan stokken waarna ze nog enkele dagen verder rijpen.

KLEUR VAN DE CACAOBOON

Een paar dagen na de oogst, wordt de buitenschil van de vruchten in twee gesneden om het vruchtvlees eruit te kunnen halen. De cacaoboeren verwijderen de buitenschil en leggen de bonen in stapeltjes om het fermentatieproces te bevorderen. Elk stapeltje wordt afgedekt met bananenbladeren. De bonen gisten vervolgens gedurende 3 tot 9 dagen. De suikers in de bonen worden omgevormd naar azijnzuur; de pulp warmt op en zo ontstaan enzymen die hun onweerstaanbare smaak aan de cacao geven. De fermentatie wordt gestopt wanneer de bonen een mooie bruine kleur hebben. Het gistings- en droogproces nemen samen ongeveer 10 dagen in beslag.

ONDER DE TROPISCHE ZON

De derde stap in de productie is het droogproces. Dit is essentieel aangezien de bonen niet verpakt kunnen worden zonder dat ze eerst zijn gedroogd. Sommige boeren gebruiken verwarmde pijpen of luchtkanonnen om het drogen te versnellen. Maar de meesten maken enkel gebruik van de zon. De gefermenteerde bonen worden uitgespreid op matten en gedroogd gedurende ongeveer een week. Ter informatie: Er zijn 400 bonen nodig voor 1 kilo chocolade en gedurende het droogproces, verliezen de bonen ongeveer de helft van hun initieel gewicht.

UITERSTE VOORZICHTHEID GEBODEN

De gedroogde bonen worden in jute zakken verpakt voordat ze aan hun lange reis beginnen. Wanneer ze aankomen in de expeditie centra, worden ze gecontroleerd door de potentiële kopers. In afwachting worden de bonen bewaard in afgezonderde ruimten en afgeschermd voor alle externe aantastingen. Ze mogen zeker niet in contact komen met producten met een sterke geur.

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze site te blijven bezoeken, stemt u in met ons gebruik van cookies.

Ik begrijp het!